Corona maatregelen november 2021

By 3 november 2021Corona, Dorpshuis, kulturhus, MFA

Op 6 november 2021 gaat er een nieuwe set van maatregelen gelden. Voor dorpshuizen, kulturhusen en mfa’s blijft het lastig om de verschillende maatregelen toe te passen binnen één gebouw. We bespreken de belangrijkste consequenties.

Hoewel het aantal nieuwe maatregelen beperkt is, kan de impact op handhaving door dorpshuizen en kulturhusen groot zijn. Doordat verschillende activiteiten onder verschillende maatregelen worden geschaard, is er werk aan de winkel voor de beheerders. Een korte samenvatting:

Aanvullende maatregelen per 6 november 2021:
• Mondkapjes zijn verplicht in publieke ruimtes/doorstroomlocaties, zoals een dorpshuis, kulturhus of bibliotheek. Voor maatschappelijke activiteiten kunnen deelnemers het mondkapje afdoen zodra ze zitten.
• Het verplichten van het CTB wordt uitgebreid naar culturele activiteiten zoals toneel en zang- of muziekles, beurzen/congressen, binnensport activiteiten en publiek bij sportwedstrijden.
• 1,5 meter afstand is weer de norm, maar geen verplichting.
Er komt dus voornamelijk een scheiding tussen activiteiten, waarbij er óf een CTB wordt gevraagd óf een mondkapje wordt gedragen. Er is door LSA en Sociaal Werk Nederland wederom een handreiking opgestuurd die meer uitleg geeft over de nieuwe regels. Klik hier voor de handreiking.
Controle op CTB
Voor beheerders van een accommodatie is het wellicht onbegonnen werk om bij iedere activiteit de deelnemers te scannen op een geldig CTB. Vaak is een beheerder niet altijd aanwezig en verschaffen gebruikersgroepen zichzelf toegang volgens gemaakte afspraken. In de praktijk zal de verantwoording van controle wellicht bij de verenigingen zelf worden gelegd. Het is verstandig om dit grijze gebied te bespreken met uw gemeente, zodat er een gezamenlijk standpunt wordt ingenomen voor de verantwoordelijkheid van CTB-controle in multifunctionele gebouwen.