Dorpshuis, kulturhus, mfa vooralsnog grijs gebied voor coronapas

By 15 september 2021Corona, Dorpshuis, kulturhus, MFA

Op 14 september jl. maakte het kabinet bekend dat per 25 september de coronapas verplicht is voor toegang tot bepaalde activiteiten en gebouwen. Wel kan de 1,5 meter regel los worden gelaten en dat is winst. De nieuwe regels lijken als volgt uit te pakken voor dorpshuizen, kulturhusen, mfa’s en sportaccommodaties.

Verplicht
Bij bezoek aan optredens, (film)voorstellingen, evenementen en feesten in een buurt- of dorpshuis, kulturhus of mfa moeten bezoekers vanaf 14 jaar een geldige coronapas en legitimatie laten zien. Dit geldt ook voor sportkantines. Bij deze activiteiten geldt ook een verplichte sluiting tussen 0:00 en 6:00. Verder mogen evenementen binnen en zonder vaste zitplaats tot maximaal 75% van de capaciteit bezet worden.
Geen coronapas voor maatschappelijke functies
Voor bepaalde functies in buurt- en dorpshuizen geldt géén coronapas. Denk aan een huiskamerfunctie met vrije inloop, verenigingsactiviteiten, samen sporten, of een afspraak bij een zorgsteunpunt binnen het gebouw. Deze activiteiten vallen onder de sociaal-maatschappelijke gemeenschapsfunctie. In de handreiking van mei 2021 is dit al vastgelegd. Ook doorstroomfuncties, zoals een bibliotheek, zijn vrijgesteld van een coronabewijs.
Grijs gebied
Deze functies lopen in een multifunctionele accommodatie door elkaar, wat de uitvoerbaarheid en interpretatie van de regels bemoeilijkt. Een accommodatie moet gelijktijdig bezoekers voor de ene activiteit wel controleren en bezoekers voor de andere activiteit niet. Erg lastig dus.
De Landelijke Bewonersvereniging LSA heeft dit knelpunt gesignaleerd en heeft hier vragen over gesteld bij het ministerie voor Volksgezondheid. Zodra zij reactie krijgt, wordt dit op de LSA-website gemeld, houd dit dus in de gaten!
Scannen van de coronapas
Dorpshuizen en kulturhusen kunnen een handscanner aanschaffen (prijzen vanaf 70 euro). Ook heeft het ministerie een handige gratis app ontwikkeld, waarmee je met iedere Android of iOS telefoon een coronapas kunt scannen. Klik hier voor meer informatie over de scan-app.